Showing posts with label NETWORK. Show all posts
Showing posts with label NETWORK. Show all posts

Wednesday, 5 March 2014

COMPUTER NETWORK MCQS

1) If N is the maximum sequence number,then the window sizes in selective reject and Go- Back -N protocols are respectively- 
 A. N/2,N-1
 B. N,N+1
 C. N+1/2,N
 D. N-1,N+1
Ans:-  A

2) The store and forward mechanism is used in 
 A. Packet switching
 B. Message switching 
 C. Circuit switching 
 D. Data gram switching 
Ans:-B

3) The idea of RZ and the idea of NRZ-L are combined into the .....scheme. 
 A. Manchester
 B. Differential manchester
 C. Both (a) and (b)
 D. Neither (a) and (b)
Ans:-A

4) ASK,PSK,FSK and QAM are examples of....... 
 A. Digital to digital
 B. Digital to analog
 C. Analog to analog
 D. Analog to digital
Ans:-B

5) To prevent signal alternation ,what is the maximum number of repeaters that can be placed on one 10 Base 5 or 10 Base 2 network? 
 A. Four
 B. Five
 C. Three
 D. Any number
Ans:-A

6) How many carrier frequencies are used in BASK? 
 A. 2
 B. 1
 C. 0
 D. None of above
Ans:-B

7) The systems that can be used in both priority and non priority modes is 
 A. TDM
 B. Register insertion
 C. Carrier sense system
 D. All of these
Ans:-C

8) In TCP ,a unique sequence number assigned to each 
 A. Byte
 B. Word
 C. Segment
 D. Message
Ans:-A

9) The constellation diagram of QPSK has.......dots 
 A. 2
 B. 4
 C. 0
 D. None of above
Ans:- B

10) The value of N(S) is related to the value of P(S) as 
 A. N(S)-P(S)=number of outstanding packets
 B. N(S)-P(S)=number of outstanding frames
 C. N(S)-P(S)=number of active logical channels in the link
 D. They are not related
Ans:-D

11) Which is reserved address for private networks? 
 A. 10.0.0.0 to 10.255.255.255
 B. 128.0.0.0 to 191.255.255.255
 C. 150.0.0.0 to 150.255.255.255
 D. 202.40.55.0 to 202.40.55.255
Ans:-A

Tuesday, 4 March 2014

COMPUTER NETWORK MCQS

1) AM and FM are examples of............ conversions. 
 A. Digital to digital
 B. Digital to analog
 C. Analog to analog
 D. Analog to digital
 Ans:- C

2) Error rate is 
 A. An error-detecting code based on a summation operation performed on the bits to be checked.
 B. A check bit appended to an array of binary digits to make the sum of all the binary digits.
 C. a code in which each expression conforms to Specific rules of construction, so that if certain errors occur in an expression, the resulting expression will not conform to the rules of construction and thus the presence of the errors is detected
 D. The ratio of the number of data units in error to the total number of data units
Ans:- D

3) Which of the following device is used to connect two systems, especially if the systems use different protocols? 
 A. Hub
 B. Bridge
 C. Gateway
 D. Repeater
Ans:-C

4) What is the default subnet mask for a class C network? 
 A. 255.255.0.0
 B. 255.255.255.0
 C. 127.0.0.1
 D. 255.0.0.0
Ans:-B

5) The constellation diagram of BPSK has.......dots 
 A. 2
 B. 1
 C. 0
 D. None of above
Ans:-A 

6) You have a class A network address 10.0.0.0 with 40 subnets, but are required to add 60 new subnets very soon. You would like to still allow for the largest possible number of host IDs per subnet. Which subnet mask should you assign? 
 A. 255.254.0.0
 B. 255.240.0.0
 C. 255.248.0.0
 D. 255.252.0.0
Ans:-A

7)  A bridge has access to which address of a station on the same network? 
 A. Physical 
 B. Network
 C. Service access point
 D. All of these
Ans:-A

8) The probability that a single bit will be in error on a typical public telephone line using 4800 bps modem is 10 to the power -3. If no error detection mechanism is used, the residual error rate for a communication line using 9-bit frames is approximately equal to 
 A. 0.003
 B. 0.009
 C. 0.991
 D. 0.999
Ans:-B

9) Which of type of error detection uses binary division? 
 A. Parity check
 B. Longitudinal Redundancy Checking
 C. Checksum Checking
 D. Cyclic Redundancy Checking
Ans:-D

10) Gateways can function all way upto 
 A. Transport layer
 B. Session layer
 C. Presentation layer
 D. Application layer
Ans:-D

11) The receiver equalizer reduces delay distortions using  
 A. Tapped Delay lines
 B. Gearshift
 C. Desrambler
 D. Difference enging
Ans:-B

12) How many carrier frequencies are used in QPSK? 
 A. 2
 B. 1
 C. 0
 D. None of above
Ans:-A

13) Adaptive or dynamic directory used in packet routing changes 
 A. Within each user session
 B. With each user session
 C. At system generation time only
 D. None of these
Ans:-A

14) CRC can detect all bursts of upto m errors,if generator polynomial G(x) is of degree 
 A. One 
 B. m-1
 C. m
 D. m+1
Ans:-C

15) Er ror detect ing method that can detect more errors wi thout increasing additional information in each packet is 
 A. Checksum
 B. Even parity mechanism
 C. CRC
 D. Odd parity mechanism
Ans:-C

16) DNS is used to locate the 
 A. MAC address of URL
 B. IP address of URL
 C. Root domain of URL 
 D. Domain name of a URL
Ans:-B

17) Which of the following does not allow multiple users or devices to share one communications line? 
 A. Doubleplexer
 B. Multipplexer
 C. Concentrator
 D. Controller
Ans:-A

18) What is the default maximum packet size for 16MB token ring network? 
 A. 576 bytes
 B. 1101 bytes
 C. 2202 bytes
 D. 4202 bytes
Ans:-D

19)Which model shows how the network functions of a computer ought to be organized? 
 A. ITU-T
 B. OSI
 C. ISO
 D. ANSI
Ans:-B 

20) How many bit field defines the address as a provider-based address in IPv6 
 A. 4
 B. 5
 C. 3
 D. 2
Ans:-C

COMPUTER NETWORK MCQS

1) In token ring ,the tokens can be removed by  
 A. The nearest down stream neighbour
 B. The receiving station 
 C. The ring monitor
 D. The nearest upstream neighbor
Ans:- C

2) In cyclic redundancy checking CRC is the 
 A. Divisor
 B. Quotient
 C. Dividend
 D. Remainder
Ans:-D

3) Error detection at the data link level is achieved by 
 A. Bit stuffing
 B. Cyclic redundancy codes
 C. Hamming codes
 D. Both b and c
Ans:-B

4) If there are n devices in a network ,what is the number of cable links required for a mesh and a star respectively. 
 A. n,n-1
 B. n(n-1)/2,n-1
 C. n-1,n
 D. n-1,n(n-1)/2
Ans:-B 

5) What can happen at a token ring station? 
 A. Examination of the destination address
 B. Regeneration of the frame
 C. Passing of the frame to the next station
 D. All of these
Ans:-D

6) Protection of data from a natural disaster such as a tornado belongs to which of the following network issue? 
 A. Performance
 B. Reliability
 C. Security
 D. Management 
Ans:-B

7) Which of the following best illustrates the default subnet mask for a class A,B, and C Network 
 A. 0.0.0.0, 0.0.0.1, 0.0.1.1
 B. 255.255.255.0, 255.255.0.0, 255.0.0.0
 C. 255.0.0.0, 255.255.0.0, 255.255.255.0
 D. 255.255.0.0, 255.255.255.0, 255.255.255.255
Ans:-C

8) The constellation diagram of BASK has.......dots 
 A. 2
 B. 1
 C. 0
 D. None of above
Ans:-A

9) Decryption and encryption of data are responsibility of 
 A. Physical layer
 B. Data link layer
 C. Presentation layer
 D. Session layer
Ans:-C

10) Controlled access line discipline is used with which type of circuit  
 A. Point to point
 B. Multipoint
 C. Either (a) or (b)
 D. Neither (a) nor (b)
Ans:-B

11) Which of following is not a digital to analog conversion? 
 A. ASK
 B. PSK
 C. FSK
 D. AM
Ans:-D

12) Who can send ICMP error reporting messages? 
 A. Routers
 B. Destination
 C. Source host
 D. Both a and c
Ans:-D

13) How many carrier frequencies are used in BPSK? 
 A. 2
 B. 1
 C. 0
 D. None of above
Ans:-B

14) Consider s be the average number of new frames generated per frame time.If s>1 ,then 
 A. Frames not at all collide
 B. Every frame will suffer collision
 C. Maximum utilization of channel
 D. No change in throughput
Ans:-B

15) FTP does not use 
 A. Two transfer mode
 B. Control connect ion to remote computer before file can be transfer red
 C. User Datagram Protocol
 D. Authorizat ion of a user through login and password verification
Ans:-C

16) Which of the following error detection method consists of just one redundant bit per data unit? 
 A. Checksum 
 B. LRC
 C. CRC
 D. VRC
Ans:-D

17) FDM devices can operate 
 A. On multipoint analog data channels
 B. More efficiently than dumb TDMs
 C. More efficiently than smart TDMs
 D. Like modern sharing devices
Ans:-A

18) The addressing especially used by Transport Layer is 
 A. Station address
 B. Network address
 C. Application port address
 D. Dialog address
Ans:-B

19) When you ping the loopback address, a packet is sent where? 
 A. Down through the layers of the IP architecture and then up the layers again
 B. Across the wire
 C. On the network
 D. Through the loopback dongle
Ans:-A

20) The loss in signals power as light travels down the fiber is called 
 A. Attenuation
 B. Scattering
 C. Propagation
 D. Interruption
Ans:-A 

COMPUTER NETWORK MCQS

1) A network that contains multiple hubs is most likely configured in which topology? 
 A. Mesh
 B. Tree
 C. Bus
 D. Star 
Ans:- B

2) Which of the following ISO level is more closely related to the physical communications facilities? 
 A. Application
 B. Session
 C. Network
 D. Data link
Ans:- D

3) Which of the following has the smallest default maximum physical receive packet size? 
 A. ARCnet
 B. Ethernet
 C. Token ring[4Mbps]
 D. Token ring[16Mbps]
Ans:-B

4) To prevent silly window syndrome created by a sender that is sending data at a very slow rate_____can be used. 
 A. Clark s solution
 B. Nagle s algorithm
 C. Both a and b 
 D. Delayed acknowledgement 
Ans:-B

5) In which topology if there are n devices in a network each device has n-1 ports for cables? 
 A. Mesh
 B. Star
 C. Bus
 D. Ring
Ans:- A

6) Which of the following is not a service primitive? 
 A. Connect
 B. Listen
 C. Send
 D. Sound
Ans:-D

7) Broadband uses 
 A. Manchester encoding
 B. FSK encoding
 C. ASK encoding
 D. PSK encoding
Ans:-D

8) MTU is specified by 
 A. IP Datagram size
 B. Hardware technology
 C. TCP Segment size
 D. None of the above
Ans:-B

9) Start and stop bits are used in serial communication for 

 A. Error detection
 B. Error correction
 C. Synchronization 
 D. Slowing down the communication 
Ans:-C 

10) In a client/server networking environment the processing 

 A. Takes place only on the client side
 B. Of request by the client is handled by the server
 C. Takes place only on the server side
 D. None of these
Ans:-B

11) HDLC is 
 A. Bit oriented
 B. Code dependent 
 C. Both a and b above
 D. None of the above
Ans:-A

12) How many carrier frequencies are used in BFSK? 
 A. 2
 B. 1
 C. 0
 D. None of above
Ans:-A

13) Which of the following protocol is used for transferring electronic mail messages from one machine to another? 
 A. FTP
 B. SNMP
 C. SMTP
 D. RPC
Ans:-C

14) Which is reserved address for private networks? 
 A. 128.0.0.0 to 191.255.255.255
 B. 172.16.0.0 to 172.31.255.255
 C. 150.0.0.0 to 150.255.255.255
 D. 202.40.55.0 to 202.40.55.255
Ans:-B

15) If a protocol specifies that data should be sent at 100 Mbps what is this issue? 
 A. Syntax
 B. Semantics
 C. Timing
 D. None of these
Ans:-C

16) Contention is 
 A. A collection of interconnected functional units that provides a data communications service among stations attached to the network
 B. The condition when two or more stations attempt to use the same channel at the same time
 C. A continuous frequency capable of being modulated or impressed with a second signal
 D. One or more conductors that serve as a common connection for a related group of devices
Ans:-B 

17) Which of the following TCP/IP protocol is used for the file transfer with minimal capability and minimal overhead? 
 A. RARP
 B. FTP
 C. TFTP
 D. TELNET
Ans:-C

18) Packets of the same session may be routed through different paths 
 A. TCP ,but not UDP
 B. TCP and UDP
 C. UDP ,but not TCP
 D. Neither TCP nor UDP
Ans:-B

19) Collision domain can be compared to which distance data travels between two stations? 
 A. Minimum
 B. Maximum
 C. Virtual 
 D. Both a and b
Ans:-B

20) The idea of RZ and the idea of NRZ-I are combined into the .....scheme. 
 A. Manchester
 B. Differential manchester
 C. Both (a) and (b)
 D. Neither (a) and (b)
Ans:-B 

Sunday, 2 March 2014

COMPUTER NETWORK MCQS

1) Carrier is 
 A. One or more conductors that serve as a common connection for a related group of devices
 B. A continuous frequency capable of being modulated or impressed with a second signal
 C. The condition when two or more sections attempt to use the same channel at the same time
 D. A collection of interconnected functional units that provides a data communications service among stations attached to the network
Ans:- B

2) Which topology requires a central controller or hub? 
 A. Mesh
 B. Star
 C. Bus
 D. Ring
Ans:- B

3) Which of the following decides the role of a device on a network? 
 A. Line connection 
 B. Link connection
 C. Line discipline 
 D. Link decision
Ans:-C

4) Working of the WAH generally involves 
 A. Telephone lines
 B. Micro waves
 C. Satellites
 D. All of these
Ans:- D

5) A bridge can 
 A. Filter a frame
 B. Forward a frame
 C. Extend a LAN
 D. All of the above
Ans:- D

6) Which of the following access control methods is probabilistic? 
 A. Polling
 B. Contention
 C. Token passing
 D. Sliding window
Ans:- D

7) PURE ALOHA 
 A. Does not require global time synchronization 
 B. Does require global time synchronization 
 C. Both a and b
 D. None of these
Ans:- A

8) Which of following divides the high speeds signals into frequency bands?  
 A. T-switch
 B. Time division multiplexer
 C. Frequency division multiplexer
 D. Modem
Ans:-C

9) Which of the following type of ICMP messages need to be encapsulated into an IP datagram 
 A. Time executed
 B. Multicasting 
 C. Echo reply
 D. All of the above
Ans:-D

10) In ..........the change or lack of change in the level of the voltage determine the value of the bit 
 A. NRZ-I
 B. NRZ-L
 C. Both (a) and (b)
 D. None of above
Ans:-A

11) A network that requires human intervention to route signals is called a 
 A. Bus network
 B. Ring network
 C. Star network
 D. T switched network
Ans:-D

12) Intranets and extranets can use their network fire walls and other security features to establish secure Internet links within an enterprise or with its trading partners. Select the best fit for answer: 
 A. Network Server
 B. Virtual Private Network
 C. Network operating system
 D. OSI
Ans:-B

13) Protocol used to moni tor and control network devices operates at 
 A. Applicat ion layer
 B. Transport layer
 C. Network layer
 D. Data Link layer
Ans:-A

14) The secondary device in a multipoint configuration sends data in response to which of the following event? 
 A. ACK
 B. ENQ
 C. Poll
 D. Sel
Ans:-C

15) Quadrature Amplitude Modulation is combination of 
 A. ASK and FSK
 B. ASK and PSK
 C. PSK and FSK
 D. None of above
Ans:-B

16) Which of following is also called forward error correction? 
 A. Simplex
 B. Retransmission 
 C. Detection error coding
 D. Error correction coding
Ans:-A

17) Which is reserved address for private networks? 
 A. 150.0.0.0 to 150.255.255.255
 B. 128.0.0.0 to 191.255.255.255
 C. 192.168.0.0 to 192.168.255.255
 D. 202.40.55.0 to 202.40.55.255
Ans:-C

18) In communication satellite multiple repeaters are known as 
 A. Detector
 B. Modulator
 C. Stations
 D. Trasnponders
Ans:-D

19)In the session layer ,during data transfer , the data stream responsible for the control purpose is 
 A. Regular data
 B. Typed data
 C. Capability data
 D. Expedited data
Ans:-C 

20) Who strips the data frame from the token ring network? 
 A. Destination station
 B. The first station which wants to transmit next
 C. The sending station
 D. The station next to the destination station
Ans:- C

COMPUTER NETWORK MCQS

1) Which multiplexing technique transmits analog signals? 
 A. FDM
 B. Synchronous TDM
 C. Asynchronous TDM
 D. None of these
 Ans:- A

2) A proxy server is used for which of the following? 
 A. To provide security against unauthorized users
 B. To process client requests for web pages
 C. To process client requests for database access
 D. To provide TCP/IP
 Ans:-B

3) Which of the following topology is least affected by addition\removal of a node? 
 A. Ring
 B. Star
 C. Bus
 D. Net
Ans:- A

4) A small network making up the internet and also having a small number of computers with in it is called 
 A. Host
 B. Address
 C. Sub domain
 D. Domain
Ans:-C 

5) The ground station in VSAT communication is called 
 A. HTTP
 B. Multiplexer
 C. Hub
 D. Repeater
Ans:-B

6) T switch is used to 
 A. Control how messages are passed between computers
 B. Echo every character that is received.
 C. Transmit characters one at a time.
 D. Rearrange the connection between computing equipments.
Ans:-D

7) Which of the following is a product of LLC sublayer? 
 A. 802.3 frame
 B. 802.5 frame
 C. PDU(Protocol Data Unit)
 D. Preamble
Ans:-C

8) Which one of the following is an error reporting protocol? 
 A. ARP
 B. ICMP
 C. TCP
 D. UDP
Ans:-B

9) Which protocol is used to convert IP addresses to MAC address? 
 A. IP
 B. RARP
 C. In ARP
 D. ARP
Ans:-D

10) How many Registry centers have been defined for IPv6 
 A. 3
 B. 4
 C. 5
 D. 6
Ans:-A

11) Which of the following is the simplest error detection method? 
 A. Parity check
 B. Longitudinal Redundancy Checking
 C. Checksum Checking
 D. Cyclic Redundancy Checking
Ans:-A

12) Network address prefixed by 1110 is a 
 A. Class A address
 B. Multicast address
 C. Class B address
 D. Reserve address
Ans:-B

13) Brouter 
 A. Is a type of bridge 
 B. Works at all the layers of OSI model
 C. Is able to bridge those protocols that are not routable 
 D. None of the above
Ans:-C

14) Which company develops the TCP/IP protocol for networking? 
 A. IBM
 B. DEC
 C. NOVELL
 D. DARPA
Ans:-D

15) On which layer of the OSI model the router configuration reside :- 
 A. Transport
 B. Network
 C. Logical link
 D. Physical
Ans:-B

16) Which is the following is not an analog to analog conversion? 
 A. AM
 B. PM
 C. FM
 D. QAM
Ans:-D

17) Which organisation draws up standards for modems? 
 A. CCITT
 B. BELL
 C. AT and T
 D. Hayes
Ans:-A

18) Which one of the following is not a class of LAN? 
 A. Broad band
 B. CSMA/CD
 C. Token ring
 D. Token bus
Ans:-A

19) To avoid transmission error a check figure is calculated by the 
 A. Receiving computer
 B. Transmitting Computer 
 C. Both (a) and (b)
 D. None of Above
Ans:-C

20) .......uses two carriers one in phase and the other quadrature? 
 A. ASK
 B. PSK
 C. FSK
 D. QAM
Ans:-D